Home Up Съдържание Contact Us Search   Forum Modelistika       Forum Modelist.bg       Forum RC-Bulgaria

   ECh2010 Turkey

 

Modelistika

Modelist.bg

 RC-Bulgaria

 

 

FAI European Free Flight Aeromodelling Championships 2010, Turkey

FAI Европейско първенство Свободнолетящи 2010, Турция

От 18 до 24 юли 2010 г. около град Визе, Турция се проведе Европейското Първенство по авиомоделизъм за свободнолетящи модели. Първенството се провежда на всеки две години от преди 1970 г. На това първенство България взе участие с почти пълен отбор, като в два от трите класа имаше пълен отбор. Предишното първенство се проведе в България през 2008 година и засега е най-голямото Европейско първенство при свободнолетящите авиомодели, 220 състезатели от 30 страни. За сравнение тази година, в Турция взеха участие 188 състезатели от 28 страни. Състезанието се проведе в три класа F1A (планери) , F1B (гуменомоторни) и F1C (таймерни) . България има няколко успешни класирания в този вид състезателни класове, последният от които е от 1990 година, когато Сашо Йорданов завоюва европейската титла в клас F1B. Другия голям успех е от далечната 1977 година, когато Костадин Абаджиев стана световен шампион в клас F1A (планери).

В клас F1A България се предстви най-добре, като отборно зае 6 място, а в индивидуалната класиране Николай Й. Николов завоюва след драматична битка шампионската титла на Европа. Втори остана представителя на домакините Четин Каргън (Турция), а третото място остана за представителя на Великобритания Джон Картър. Отборно на първо място е Швеция, втори е отбора на Израел, а трети остана отбора на Германия. Българския отбор в състав Николай Й. Николов, Цветан Цветков и Борислав Бърдаров, се класира на 6 място от 26 страни.

В клас F1B България бе представена от трима състезатели, от които двама 16 годишни юноши : Пламен Михайлов и Марияна Савова. Те се представиха според възможностите си за такова голямо състезание и натрупаха оптит, който се надаваме да се реализира след няколко дни на Световното първенство за юноши в Румъния. Основният състезател Валентин Савов допусна грешка в петия и седмия старт и остана на 54 място. В този клас на първо място се класира Викторс Росчонокс (Латвия), втори остана Мариян Попеску (Румъния), а трети стана Пол Контино (Франция). Отборно първи се класира Чехия, следвана от отборите на Швейцария и Русия.

В клас F1C (таймери) шампионската титла завоюва за седми път Евгений Вербицки (Украйна), пред Тарик Юсуфбашич (Босна и Херцеговина), трети остана Леонид Яковенко (Русия). Отборно пръв стана отбора на Италия, пред Русия и Полша. В този клас България бе представена от двама състезатели, които се представиха според възможностите си.

В комплексното класиране за всички класове, купата извоюва отбора на Русия.

 

 

 

Home ] Up ]

Send mail to valio@dir.bg with questions or comments about this web site.
Last modified: юли 09, 2012